2017. már 09.

A baba első ételei...

írta: Youteefool
A baba első ételei...

A hozzátáplálás csak elsőre tűnik egyszerűnek?!

Ez az idézet jól jellemzi azt, amivel én is foglalkozom. De azért nem kell nagyon megijedni! :-)

"Az étkezési tanácsok sokszor homályosak, nehéz követni őket. Megtartani még nehezebb. Az egyszerű és jól követhető tanácsok ritkák, nem utolsósorban azért, mert minden embernek megvan a maga egyéni anyagcseréje, saját testmérete és számításba veendő betegségtörténete. A tanácsok inkább elnagyolt, általános irányvonalakat jelentenek, amelyeket követhetünk. Ezenkívül keveseknek van idejük arra, hogy részletesen átgondolják az étrendjüket. Az evés bonyolult tudomány." (Johannes Hinrich von Borstel)

Ezen a bonyolultságon szeretnék enyhíteni ezen blog keretein belül (is), nem szem elől tévesztve azt a fontos szempontot, hogy igazán személyre szabott, az egyéni szükségletek és igények kielégítésre alkalmas étrendet csak személyes állapotfelmérés, konzultáció keretén belül nyújthat egy dietetikus, ezért minden, amit én írok, javaslok, azt általános érvényűként szükséges értelmezni. 

Az aktuális témám is pontosan ennek szellemében olvasandó. Hiszen a hozzátáplálás, elválasztás is tud kellően bonyolult lenni az először szült, még tapasztalatlan(abb) édesanyák, édesapák számára, de nagyon sok tipp, ötlet, tanács esetében igaz: van, akinek beválik, másnak meg nem.

Mint ahogy mi, felnőttek sem vagyunk egyformák, hogyan várhatnánk el a babáktól, hogy ők egyen módon, egyen ízléssel kezdjék el felfedezni az anyatejen túli ízvilágot... Nekik is megvan már a saját, bár még alakuló, de elég markánsan megnyilvánuló személyiségük, ízlésük. Ugyanakkor valamit mondani illik, ha az ember lányát, jelen esetben engem mondjuk a hozzátáplálásról kérdeznek. Bővebben, részletesebben nyilván akkor tudnék segíteni, ha közelebbről is ismerném az adott babát, a szülőket, a szokásaikat, környezetüket, de mivel ez több okból sem lehetséges, ezért itt azokból az információkból nyújtok át néhány morzsát, amelyeket a Baba Patika 2017. márciusában megjelent számában Hozzátáplálási kisokos II/2. címmel megjelent cikkemben közöltem.

img_1722.JPG

A szobatisztaság és a "konyhatisztaság" nem adatik meg olyan könnyen :).

Forrás: parents.com

Mik az alapszabályai?

Nincs szigorú sorrend, néhány kivétellel. A lényeg a fokozatosság, és hogy egyszerre csak egy új élelmi anyaggal és lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban próbálkozzunk, illetve a következő adásáig várjunk kb. három-öt napot! 

A másik kulcsszó a türelem. Nem szabad feladni, ha a baba valamit elsőre nem fogad el, később próbálkozzunk újra, többször is!  A részletekbe nem mennék bele jobban, olvasd el a cikkemben, illetve ezek elérhetők a javasolt irodalmak között. Illetve a Születéstől születésnapig (Havas Dóra könyve) hamarosan megjelenő harmadik kiadásában. :)

Minden nemzet, nép, ország esetében más és más lehet a hozzátáplálási sorrend, én a magyarországi földrajzi, éghajlati és kulturális szokások alapján jegyeztem le az alábbi kis mankót. Persze nem szentírás, de nagyjából összegzi, hogy mikor mit lehet, érdemes bevezetni, természetesen, mint azt fentebb ecseteltem, egyéni eltérések lehetnek, sőt. Táblázatban túl nagy lett volna beszerkeszteni, ezért a felsorolás jelleg, remélem, így is követhető.  

GABONAFÉLÉK:

  • 4-6 hónapos kortól: rizs, rizspehely, kukoricapehely (az anyatejjel készült gabonapépek készíthetők ezekkel).
  • 6-7 hónapos kortól: A glutént, vagyis a gluténtartalmú gabonákat (búza, árpa, rozs), az újabb ajánlás értelmében, a csecsemő étrendjébe a 4. és a 12. hónap között bármikor be lehet vezetni (a szoptatás egyidejű folytatása mellett), de a nagy mennyiségű glutén adását kerülni kell a bevezetését követő első hetekben, valamint a csecsemőkor során. 

GYÜMÖLCSÖK:

  • 4-6 hónapos kortól: alma, őszibarack, banán.
  • 6-8 hónapos kortól: sárgadinnye, magozott meggy, cseresznye, hámozott szilva.
    • 7 hónapos kortól: körte, déligyümölcsök (a banán adása ekkortól is kezdhető).
    • 8 hónapos kortól: ringló, sárgabarack, görögdinnye.
  • 12 hónapos kor után: savas gyümölcsök (citrusfélék), apró magvas bogyósok (eper, málna, kivi, ribizli, szeder, egres, áfonya, az apró magvak allergizáló hatásai miatt kezdetben csak a szűrt levük).

ZÖLDSÉGEK:

  • 4-6 hónapos kortól: burgonya (sűrítésre is használható rántás helyett), sárgarépa, sütőtök, cékla.
  • 7 hónapos kortól: cukkini, saláta, brokkoli, fehérrépa, paszternák, tök, kelbimbó, passzírozott zöldborsó.
  • 8 hónapos kortólkaralábé, kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, csicsóka, vöröshagyma, fokhagyma. A spenót, sóska nagy oxaláttartalmuk miatt hetente csak egyszer szerepeljenek a baba menüjében!
  • 12 hónapos kor után: nyers, lereszelt zöldségek (uborka, paprika, retek), csemegekukorica, gomba.

HÜVELYESEK: 

  • 12 hónapos kor után: bab, sárgaborsó, csicseriborsó, lencse, vöröslencse.

HÚSOK:

  • 6-7 hónapos kortól: kezdetben soványabb csirkehús, majd sertés-, borjúhús adható a főzelékek dúsítására kis mennyiségben.
  • 8 hónapos kortól: bővíthető a sor a marhahússal.
  • 12 hónapos kor után: ami eddig kimaradt, például bárány, nyúl (ámbár a nyúlhús könnyen emészthető, az, aki nem ódzkodik a nyúlhústól (tehát nem fintorogva fogja adni), valamivel hamarabb is kínálhatja.

BELSŐSÉGEK:

  • 7 hónapos kortól: májat hetente egyszer adhatunk, legjobb a csirkemáj (egyéb állati belsőségek adásával még bőven várhatunk akár 1-2 éves korig is). 
  • 12 hónapos kortól: egyéb szárnyasok: például kacsa, liba mája.

HALAK:

  • 7-8 hónapos kortól: ekkortól már kínálhatók a halak is, de ha óvatosabbak vagyunk, várhatunk akár az egyéves korig is. De ezt követően fokozatosan vezessük be a gyermek étrendjébe, hogy megismerkedjenek a halakkal és ne alakuljon ki averzió velük szemben! Allergizáló tulajdonságuk miatt azonban óvatosságot igényelnek. Csak szálkamentes, édesvízi vagy tengeri (nem nagy méretű) hal adható.

TEJTERMÉKEK:

  • 8 hónapos kortól: Ha a családban nem fordult elő táplálékallergia, a kefirt, a natúr joghurtot, a túrót és a sajtot ekkortól adhatjuk kis mennyiségben, a főzelékek vagy gyümölcsök mellé kiegészítésként.
  • 12 hónapos kortól: juhtúró, juhsajt, kecskesajt, vaj, tejföl, tejszín.

TEJ:

  • 12 hónapos kortól: a tehéntej, kecsketej (hatóságilag ellenőrzött minőségű, ha nem vált ki tejfehérje-allergiát) ekkortól adható.

OLAJOS MAGVAK:

  • 12 hónapos kortól: A félrenyelés veszélye miatt – amíg biztonsággal nem tud nyelni a baba – darálva adható a dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag és egyéb magvak, diófélék.

FŰSZEREK, ÍZESÍTŐK:

  • 7 hónapos kortól: petrezselyemzöld, kapor, zellerlevél.
  • 8 hónapos kortól: bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, citromfű, lestyán.
  • Később fokozatosan bővíthető a repertoár, a csípős, maró fűszereket fokozatosan vezessük be, figyelve a reakciókat. A baba első életévében a só akár ki is hagyható mint fűszer, a cukor szintén, hogy a nyersanyagok saját ízével ismerkedjen.

EGYÉB:

  • 7 hónapos kortól: Az energiaszükséglet kielégítéséhez a főzelékeket étolajjal dúsíthatjuk (1 dl-hez 1 teáskanál).
  • 8 hónapos kortól: főtt tojássárgája.
  • 12 hónapos kortól: tojásfehérje, kakaó, malátakávé, gyógytea, gyümölcstea, méz.

A fenti lista egy javaslat, általános jelleggel, a saját gyermeked táplálásával kapcsolatos egyéni kérdésekkel keresd fel a dietetikusod, védőnőd, gyermekorvosod! Elképzelhető, sőt, hogy hárman háromfélét mondanak. Nem könnyű ilyenkor jó döntést hozni, de támaszkodj az anyai ösztöneidben és hallgass a józan észre, majd a babád igényei, állapota alapján határozd meg a helyes utat (miközben "fogod a szakemberek kezét")! Remélem, emiatt nem köveznek meg a kollégáim..., majd visszatérünk erre, ha a saját gyerekemet kezdem el megismertetni az első falatokkal. :) 

Javasolt és felhasznált források a témában:

Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition 

kicsivagyok.hu

Születéstől születésnapig

Édes pofa

első 1000 nap

Új DIÉTA - Polyák Éva: Elválasztás, hozzátáplálás.

Új DIÉTA - Szórád Ildikó: Aktuális csecsemőtáplálási irányelvek. (4. oldal)

Szólj hozzá

evés főzés baba ivás hozzátáplálás étrend édespofa babapatika havasdóra