2021. ápr 15.

Tények és tévhitek a joghurtól

írta: Youteefool
Tények és tévhitek a joghurtól

... A városi legendák nyomában

#hirdetés #promóció #danone #actimel

Dietetikusként mindig fontosnak tartom, hogy olyan forrásokat, információkat osszak meg, amik segíthetnek az élelmiszerekkel kapcsolatos helyes választásban, és eloszlatják a téves információkat. Gyerekkorom óta nagyon kedvelem a joghurtokat, így most következzen 4 tévhit és a tények a joghurtok kapcsán.

Vajon köztük van az, amit Ti is gyakran hallotok?

1. tévhit: A joghurt akkor jó, ha megáll benne a kanál. 

Cáfolat: Mindegy, hogy milyen sűrű a joghurt, lehet ivó vagy kanalazható változat is. Ez inkább a zsírtartalommal függ össze. Természetesen az sem mindegy, de ami igazán fontos, az a joghurtban lévő élő baktériumok mennyisége. Ezek összességében 107/g mennyiségben kell, hogy jelen legyenek a termékben a szavatossági idő utolsó napján is. (Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3/51-1 számú előírás, Tejtermékek 3. kiadás, 2008.)

2. tévhit: Felesleges élő kultúrás termékeket fogyasztani, mert a jó baktériumok úgysem élik túl a gyomor savas környezetét.

Cáfolat: Az élő kultúrás joghurtokban található élő joghurtkultúrák a közönséges tejsavbaktériumokkal ellentétben sokkal jobban ellenállnak a gyomor savas környezetének, ezért a gyomorból a vastagbélbe jutva is magas koncentrációban életben maradnak. (Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 11. évfolyam, 12. szám – 2018. november. Minek nevezzelek: A joghurt)

3. tévhit: Csak a tejtermékek erjeszthetők.

Cáfolat: A fermentált (erjesztett) zöldségek kiváló helyettesítői a nyers változatoknak akkor is, amikor nem jutunk hozzá a friss, szezonális zöldségekhez.

4. tévhit: D-vitamint csak a napból nyerhetünk.

Cáfolat: A D-vitamint számos élelmiszerben megtaláljuk, például a zsíros halfélékben, a halak májában, a tojássárgájában, a vajban vagy a gombában. Az étkezés és a mértéktartó napozás mellett szükség lehet az orvossal egyeztetett mennyiségű külső pótlásra is. Szóba jöhetnek a dúsított élelmiszerek is, mint az Actimel.

01.jpg

Bővebben olvassatok erről itt! https://24.hu/elet-stilus/2021/04/08/4-varosi-legenda-a-joghurt-korul-most-lerantjuk-roluk-a-leplet-x/

 

 ...

Ha tetszett az írásom, és szeretnéd követni a továbbiakat is, kövess a facebookon és/vagy az instagramon is!  

Szólj hozzá

internet evés főzés vitamin joghurt danone dietetikus étrend forrás immunrendszer actimel probiotikum youteefool schmidtjudit élőflóra