2021. máj 04.

Hogyan legyen "Gugli" a barátunk?

írta: Youteefool
Hogyan legyen "Gugli" a barátunk?

Virtuális táplálkozási kalauz

Életmódváltók éjszakája 2021

2021. március 26-án első alkalommal, hagyományteremtő alkalommal rendezték meg az Életmódváltás Éjszakáját, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első pénteken. Az esemény a Facebookon zajlott a Smart-food oldalán, 20-25 perces élő előadások formájában. Ennek apropóján készült ez a bejegyzésem, mivel annyi minden kimaradt és olyan sok hasznos, értékes információ gyűlt össze, amiket szerettem volna ilyen formában is megörökíteni.

_youteefool.png 

Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a testi és lelki egészség elérésének és megőrzésének kulcsa az életmód megváltoztatása. Ebben óriási szerepe van az egészséges táplálkozásnak, de ugyanígy fontos a rendszeres testmozgás, valamit a psziché ápolása is.
A kampányszerű fogyókúra, az alkalmankénti sport helyett szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a fizikai állapotunkat hosszú távon fitten tartsuk. Ezt elkezdeni sohasem késő és számos szakember és szolgáltató segít abban, hogy életmódot váltsunk és azt be- és meg is tartsuk.
Az Életmódváltás Éjszakáján 13, ismert és elismert szakember, köztük én is (nagyon büszke is vagyok, hogy Takács Hajnalka dietetikus felkért engem is), fogott össze és tartott előadást más-más problémát körüljárva,  de az egészséges életmóddal és az életmódváltással kapcsolatban.
Reméljük, jövőre már offline is megrendezésre kerülhet az esemény. :)

eletmodvaltas_ejszakaja.png

www.eletmodvaltasejszakaja.hu

163965668_267517991508529_126699270832349323_n.png

Íme az előadók: Abonyi Orsolya, Antal Emese, Ádám Judit, Frányó Eszter, Gyányi Ditta, Horváth Andrea, Kőrösi Éva, Shenker-Horváth Kinga, Szabó Adrienn, Szarka Dorottya, Takács Hajnalka, Török Éva és jómagam, Schmidt Judit

ke_pernyo_foto_2021-03-17_17_39_54.png

Az előadásomat itt tudod majd visszanézni: Virtuális táplálkozási mentőöv - hogyan lesz "Gugli" valóban a barátunk?

Javasolt tartalmak az előadásom témájában

Mivel kb. 20 perc állt a rendelkezésemre és képernyős megosztás helyett csak beszéltem a témáról, így nem volt lehetőségem minden hasznos információt átadni. Bár a facebook oldalamon a videóm alá kommentben beszúrtam több olyan facebook oldalt, amit követésre ajánlok. Ezek nagy része a blogom (időről időre frissülő) Ajánlójában is megtalálhatók.

Az előadásomban is ígértem, így most az alábbiak megosztok néhány olyan fontos és hasznos információt és forrást, ami jól jön akkor, amikor a neten keresgéltek és abban is, hogy el tudjátok dönteni, valós-e az adott hír, cikk, érdemes-e megfontolni a tartalmát, tanácsait. Lássuk!

Podcast a táplálkozásról

Az Ebédszünet podcastet dietetikusok szerkesztik, készítik, ők két adásukkal is kapcsolódnak a témámhoz:

1. Evidenciapiramis.

2. (Nem) Hiteles források az interneten.

Mindkettőt érdemes meghallgatni, de természetesen a többi adásukat is kövessétek!

fake3.pngAz Álhírvadász oldal listázza a kamuoldalakat is, érdemes megnézni, hova ne kattints!

Hasznos olvasnivaló, néznivaló a témában

Remélem, hogy ezen cikkek olvasása és a podcastek is segítenek abban, hogy hamarabb kiszúrd a kamuhíreket, kamuoldalakat, és ne oszd meg ezeket Te sem, így Gugli valóban a barátoddá válhat. :)

Álhírportálok és kamucikkek jellemzői

  • A médium neve bombasztikus szavakat tartalmaz („titok”, „igazság”, „valóság”, „tudás”), a cikkben a hivatalos vagy köztudomású tényekkel szemben egy „titokról”, soha nem hallott „igazságról” vagy „összeesküvésről” rántják le a leplet.
  • A portálok, honlapok, közösségi médiás tartalmak nem köthetők egyetlen ismert kormányzati, egészségügyi intézményhez vagy ismert fősodrú médiához sem, ill. nem rendelkeznek valódi impresszummal.
  • Az álhíroldalak a valódi híroldalakat másoló, hamis vagy félrevezető URL-lel rendelkeznek, ami a keresősávban ellenőrizhető.
  • A híroldal vagy cikk szerzője ismeretlen, nem beazonosítható vagy álnév.
  • A cikkben hivatkozott „bizonyíték”, „szakértő”, „tudományos tekintély”, „forrás”, „link” nem létezik, nem valódi, ismeretlen, vagy már lelepleződött csaló.

Ez a lista innen származik: KOMMUNIKÁCIÓS ÚTMUTATÓ A KORONAVÍRUS TÉVHITEKRŐL, de valójában minden jellegű tévhitre jellemző.

Honnan lehet gyanús egy álhíroldal?

Az alábbi ismertetőjelekre érdemes figyelned:

  • Professzionális (szakmai) kinézet.
  • Az a percepció, hogy az oldalon található szöveget hozzáértő szakemberek hozták létre.
  • Vonzó és felhasználóbarát felület.
  • Szakmai szervezetekre való hivatkozás.

Bővebben olvasd el a magyarázatot az EgészségKommandó oldalán! Őket azért érdemes figyelni, követni, mert pontosan az a céljuk, hogy az egészségügyi tartalmú, elsősorban betegfelvilágosítási, betegtájékoztatási céllal fenntartott weboldalakat egy előre meghatározott szempontrendszer (átláthatóság, szakmaiság) szerint osztályozzák. Ezzel segítenek megtalálni a hiteles weboldalakat.

 

Ha tetszett az írásom, és szeretnéd követni a továbbiakat is, kövess a facebookon és/vagy az instagramon is!  
Ha pedig másokat is arra buzdítanál, hogy ne osszanak meg álhíreket, akkor oszd meg, köszönöm!

Youteefool

Szólj hozzá

google internet media evés facebook fogyókúra diéta dietetikus étrend életmódváltás youteefool antalemese schmidtjudit