2016. aug 27.

Ajánló

írta: Youteefool
Ajánló

Nehéz dolog eligazodni a táplálkozási útvesztőkben. Az információ elérhető, de a megfelelő források kiválogatása beláthatatlan küzdelemnek tűnhet. Bármely témában.

Ezért szeretnék kiemelni olyan online vagy offline tartalmakat a táplálkozás, diéták területéről, amiket érdemes követni, komolyan venni. A felsorolás folyamatosan bővül, érdemes később is visszalátogatni. Minden porcikám szereti a rendet és a listákat, ezért ezt a szokásomat és tulajdonságomat most kihasználhatod: igyekszem könnyen követhető formában közreadni a mindennapi munkám során (is) használt, forgatott forrásokat, amiket te is megoszthatsz, követhetsz.

Ajánlott könyvek:

- Antal Emese (dietetikus és szociológus): Gyermek az asztalnál (A könyvben található óvodásoknak, valamint alsós és felsős diákoknak szóló mintaétrendek és az ezekhez kapcsolódó receptek megtervezésében és összeállításában vettem részt). Kövesd a Facebookon is!

- Konyhanyelven a mellrákról - Arató Györgyi dietetikus barátnőm könyvének a honlapja, itt meg is rendelheted a könyvet. Kövesd a Facebookon is! 

- Tihanyi András: Teljesítményfokozó sporttáplálkozás - Elsősorban dietetikusoknak, sporttudományi szakembereknek hasznos, hiszen nem könnyed olvasmány, de annál alaposabb és precízebb.

- Dean Ornish: Spektrum - Art Smith receptjeinek magyarosításáért, a magyar viszonyokba történő átültetéséért feleltem), az egész szemléletmód miatt érdekes (étrend, mozgás, lélek, csoportos támogatás és az egyéni célhoz igazított életmódrendszer).

- Havas Dóra (Lila Füge): Születéstől születésnapig (A már három kiadást megélt, hozzátáplálást segítő könyv elején található szöveges tartalmak lektorálásában, valamint szakmai jótanácsok írásában vettem részt). Követheted a Facebookon is.

Az általam kedvelt és inspirációt adó blogok:

- Édes pofa Dénes Dórával, az Édes pofa blog írójával a divany.hu-nál eltöltött évek alatt munkatársakból barátokká avanzsáltunk. Követheted a Facebookon is.

- Alimento  - Meleg Sándor dietetikust, a blog íróját személyesen még nem ismerem, de ha valóban hiteles és mélyreható szakmai olvasmányra vágysz, itt a helyed. Követheted a Facebookon is.

Urban:Eve - Farkas Lívia blogja. Hasznos, a mindennapi életbe átültethető praktikák, folyamatos motiváció és ötletek. Követheted a Facebookon is.

Teljesítményfokozó Sporttáplálkozás - Tihanyi András dietetikus blogja. Hiteles, naprakész információk a témában, ha többet szeretnél megtudni, mint amit héba-hóba hallasz. Követheted a Facebookon is.

- Ködpiszkáló - www.pirulakalauz.hu Mielőtt megosztasz valamit arról, hogy x, y, z hatóanyag, kémiai vegyület ilyen és ilyen hatással bír és mind meghalunk tőle, akkor előtte érdemes itt utánaolvasnod, lehet, hogy a fele sem igaz, de az is lehet, hogy van alapja, csak nem jó az érvelés). Követheted a Facebookon is. 

- Gastrotherapy - Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Miskey Melinda barátnőm ízekben, élményekben és érzelmekben gazdag, inspiráló gasztroblogja. Követheted a Facebookon is.

Ajánlott on-line források:

Magyar források (online):

  • Miből Mennyit Egyek?A Miből Mennyit Egyek? szakemberek által felépített, gyermek és felnőtt étrendi ajánlásokat bemutató online tanácsadó rendszer. A honlap egyike a digitális "gyermekeimnek, ez különösen a szívem csücske. Sokan és sokat dolgoztunk rajta. A kérdőív és az azt követő tanácsok (ezek írása “során” újra szemüveges is lettem, bár csak távolra kell), cikkek, étrendek, receptek és megannyi minden köthető hozzám. Minden hosszú évek munkája, de örömmel tölt el, hogy ha bár egy kicsit elengedtem ezt a projektet, és most távolabbról figyelem, méltó háziasszonya és gazdája lett. Kövesd a Facebookon!

  • Preventissimo A Preventissimo olyan internetalapú eszköz, amelynek központjában egy on-line kockázatelemző kérdőívrendszer áll. A családi kórtörténetet és a laboreredményeket, ill. a táplálkozással, a mozgással, a lelki egészséggel és egyéb életmóddal kapcsolatos tényezőket is figyelembe veszi a kockázatbecslés, tanácsadás során. A kérdőív kitöltésével egy táblázat foglalja össze a kockázati és védőtényezőket, ill. ezek mértékét, magyarázatot is adva mindezekre. Az egészségterv pedig megmutatja, mit csinálunk jól és min kell változtatnunk. A táplálkozási kérdőívek, valamint számos táplálkozással, életmóddal kapcsolatos cikk, hír írásával, szerkesztésével, lektorálásával vettem részt a projekt létrejöttében. Követheted a Facebookon is, bár jelenleg nem frissül az oldal, amelynek adminisztrátora is voltam.

  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) - Követheted a Facebookon is.
    • OKOSTÁNYÉR - A legfrissebb, hazai táplálkozási ajánlás új formában, nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is! Hasznos háttéranyagokat is találsz a javaslatok követéséhez.

    • Országos Dietetikus Címtár - Ide kattints, ha dietetikust keresel! Az adatbázis használata térítésmentes, a táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás azonban térítési díj ellenében vehető igénybe.

    • Új DIÉTA - A táplálkozástudománnyal foglalkozó magyar szakemberek szakmai folyóirata. Számos cikkem fellelhető itt is, de az utóbbi években többnyire a cikkek szerkesztésével, lektorálásával foglalkozom a Szerkesztő Bizottság tagjaként.

    • Táplálkozási Akadémia - A Táplálkozási Akadémia Hírlevél célja, hogy elsősorban az újságírók, a lakosság, és a szakemberek számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási eredményekről. Itt fel is tudsz iratkozni az ingyenes hírlevélre, ill. megtalálod a korábbi tartalmakat, ezek között a saját írásaimat is. Hiteles, lektorált, naprakész, olvasmányos tartalomra számíthatsz.

    • Európai Dietetikusi Kompetenciák és a dietetikus alkalmassági körének hat területe.
  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
    • Szupermenta blog
    • Maradék nélkül
    • Ételt csak okosan A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013-ban elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70%-a megelőzhető. 
  • Magyar Táplálkozástudományi Társaság. Követheted Facebookon is!
  • Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
  • OkosDoboz.hu - Az OkosDoboz egy olyan digitális taneszköz, amely grafikus feladatsorokkal, gondolkodási képességeket fejlesztő játékokkal és rövid oktató videókkal segíti az általános iskolás gyerekeket az ismeretek elsajátításában, azok gyakorlásában és képességeik fejlesztésében. Követheted a Facebookon is.

Az Egészségnevelés témakör alatt számos animáció és ezekhez kapcsolódó feladatsor kidolgozásában is részt vettem Dobos-Kufcsák Judit dietetikus kolléganőmmel. :) De nem csak ezek miatt ajánlom.

  • Digitális Egészségkönyv - Digitális Tanár. - Az adaptív oktató rendszer tulajdonképpen egy olyan elektronikus könyv és munkafüzet egyben, amit egy „digitális tanár” egészít ki, aki kijavítja a megoldott feladatainkat, értékelést ad a teljesítményünkről, és ha kérjük, javaslatot ad, hogy mit olvassunk el, mit nézzünk meg, milyen feladatot oldjunk meg a következő lépésben ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban tanulhassuk meg a tananyagot. Javaslatait olyan szándékkal állítja össze, hogy a következő lépés se túl könnyű, se túl nehéz ne legyen számunkra, így biztosítva az élvezetes, hatékony tanulást. A rendszerünkben jelenleg Az emberi test biológiája és egészsége című tananyag érhető el.
  • Etesd az eszedNestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkkal a szülőket és gondviselőket szeretnénk segíteni abban, hogy gyermekeik egészségesebbek legyenek. Élménydús online és offline aktivitások, versenyek, bajnokságok, iskolai egészségnap – ez mind része az Etesd az Eszed programnak, ahol a gyerekek játékos módon sajátíthatják el az egészséges és fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket. Az Okos Dobozzal közös, félévet átívelő program során a diákok és pedagógusok hozzáférést kapnak az újonnan fejlesztett digitális oktatási tartalmainkhoz és a módszertani útmutatókhoz. Az animációk kialakításában és a programot beharangozó egészségnapokon szereplő feladatok kialakításában vettem részt.
  • EgészségKommandó - Céljuk a hazai, magyar nyelvű egészségügyi tartalmakkal rendelkező weboldalak átvilágítása egy objektív szempontrendszer alapján. Követheted a Facebookon is.

  • Napi Táptudás. Táplálkozás - Tudomány. Követheted a Facebookon is.

  • Álhírvadász. Tesztek segítségével megtudhatod, hogy mennyire ismered fel az álhíreket és azt is megtudhatod, milyen oldalakat ne kövess...

Tematikus weboldalak

  • Kapj rá! - Halfogyasztást népszerűsítő oldal.
  • Betegségek étrendje
  • Gyermekek étrendje:
    • elso1000nap.hu - Az „Első 1000 Nap” programot a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hozta létre. A népegészségügyi tájékoztató kampány célja, hogy ráirányítsa a szülők és az orvostársadalom figyelmét a fogantatástól 3 éves korig tartó időszakra és a kisgyermekkori helyes táplálkozás fontosságára. Az Első 1000 Nap kezdeményezés segítséget nyújt az egészségügyi problémák megelőzésében a megfelelő kisgyermekkori táplálkozás támogatásán keresztül.

    • Kiskanál Kommandó - Lukasz Rebeka dietetikus tippjei, tanácsai a hozzátáplálásról. Az eddigi cikkek, tartalmak már egy helyen elérhetők a Kisgyermektáplálási Könyvtárban.
  • Hulladékgazdálkodás, környezetvédelem
    • Felelős Gastrohős"Küldetésünk a fenntartható és egészséges étkezés támogatása. Hisszük, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket, s ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is. Mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot! Mi azért vagyunk, hogy megmutassuk Neked, mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra." Követheted a Facebookon is.

    • ReCity Magazin - Kulcs az élhető városhoz. 

Külföldi források (online):

 (A lista tovább bővül... Szerkesztés, feltöltés alatt.) 

P. S.: A blogomon leírt tartalmak, mint ahogy az online betegfelvilágosítás sem helyettesíti a személyes táplálkozástudományi konzultációt, probléma esetén keress fel egy dietetikust (miután meggyőződtél arról, hogy tényleg az, sajnos, ma már sokan visszaélnek ezzel a szakmával)!

Tipp: Kövesd a blogomat a Facebookon és az instagramon is! :) 

 ***

A blogban megjelenő írásokra és a saját készítésű fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatályos. Azokat a szerző írásos engedélye nélkül részben és egészben közzétenni tilos!
Szólj hozzá

blog ajánló könyv mellrák forrás nébih mdosz havasdóra antalemese újdiéta preventissimo okosdoboz ekommandó mibőlmennyitegyek