2019. sze 10.

Gasztromán útikalauz kosztosoknak 1. rész

írta: Youteefool
Gasztromán útikalauz kosztosoknak 1. rész

Mikor, hogyan együnk-igyunk, ha utazunk?

Nem csak nyáron lehet nyaralni menni

Mégis a legtöbben nyáron jutunk el hosszabb-rövidebb utakra, elsősorban az iskolai szünidőhöz vagy az egyes munkahelyek nyári leállásához, és az évről évre jelentkező "uborkaszezonhoz" kötve. Nem mindenki örül persze ennek, mert éppenséggel nem vágyik hőgutát kapni városnézés közben, vagy éppen a strandon, tengerparton való "fetrengéstől" pillanatok alatt kiveri a víz, nem csak a meleg miatt, hanem mert például sajtkukac típus. Jómagam azt szoktam mondani, hogy mivel melegkedvelő vagyok, egész télen a kánikulára vágyom, így nyáron ne lepődjek meg, ha végül meg is kapom.

0fe6bf65-dcaf-442a-aa31-a6fec6c199f5.jpegBeugratós kérdés...

Más kérdés, hogy azért tavaly és idén nyáron is akadtak napok, amikor még az én vérmérsékletemnek is sok volt a hőfok. Nos, ez már egy kicsit messze vezetne, mert nem a klímaváltozásról szeretnék írni. Sokkal inkább arról, hogy a nyaralás, telelés, utazás (ezzel kicsit kibővítettük a kört) alkalmával mire érdemes figyelni: miket igyunk, együnk, vagy éppen ne, hogyan készítsük fel az útipakkot, vagy éppen mely országokban miket kóstoljunk meg mindenképpen... 

Ez is most amolyan linkcsokor lesz, mert a legtöbb témáról már írtam korábban, jellemzően a Travelo.hu-n, ahol hamarosan elérek a 100. cikkemig! Szép kerek, ünneplésre méltó "cikkforduló" lesz. 

Kattints a kiemelt szavakra a további olvasnivalókért!

Útipakkra fel!

Megvan az úticél, a szállás, a repjegy, buszjegy, vonatjegy, bármilyen jegy. Na, de azért az utazás többnyire nem rövid, és közben éhesek leszünk. Nem biztos, hogy van lehetőségünk menet közben bármit is vásárolni, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy úti elemózsiával is készülünk, vagyis tervezzük meg az étkezést is, ne csak a látnivalókat listázzuk! 

Klasszikus eset, hogy még alig gördül ki a vonat a pályaudvarról, a magyar turista egyből előkapja a házilag csomagolt elemózsiát. Többnyire szendvicset. Mielőtt bárkit elítélnénk, hogy milyen mohó, gondoljunk bele, hogy velünk vajon sosem történt ilyen! Legtöbbször ez kvázi pavlovi reflex, mert az iskolai osztálykirándulások alkalmával az utazási izgalmak és az unalom ellen az egyik legjobb megoldás az evés volt. Más részt az is lehet, és ilyen velem is előfordult már, hogy mire az illető elérte a vonatot, több idő telt el az utolsó étkezése óta, vagy akár a sietségben ki is maradt mondjuk, a reggeli.  

Ha gyógyszert kell szednünk rendszeresen, azt is ellenőrizzük az indulás előtt, hogy becsomagoltuk-e a házipatikánkat! Egyeztessük az orvosunkkal, hogy az utazásunk mennyiben módosítja a beszedéssel kapcsolatos korábbi instrukciókat, mire figyeljünk a célországban, stb.!

d2b36102-2011-4f04-bff2-e61d51209adf.jpegMit együnk?

A nyaralás, utazás kiváló alkalom arra, hogy új ízeket, nyersanyagokat, recepteket ismerjünk meg. Néhány egzotikus étel kellő inspirációt adhat ahhoz, hogy itthon is megpróbálkozzunk az elkészítésükkel. A globalizáció jóvoltából ma már a legtöbb alapanyagot meg is tudjuk vásárolni, bár kissé borsosabb áron. Ilyenek például az egzotikus gyümölcsök is. Anno, a második diplomám (egészségügyi szaktanárként is végeztem) esetében a konzulensemet például egy kosárnyi egzotikus gyümölccsel leptem meg, nagyon örült neki. :)

Az úticél lehet valamilyen hazai vagy külföldi fesztivál is, ahol azért némileg módosul az otthon megszokott étkezési rendünk, de ha már erre is előre felkészülünk, akkor abból sem lehet baj. Akkor sem, ha éppen a street foodok közül kell válogatni, mert ma már azért ezekből is elég jó a választék.

48f21018-5a51-43e8-a4d9-e2213b0787da.jpeg

Mit igyunk?

Nyilván minél több vizet. Na, de milyet, honnan? Mert hogy egyes országokban azért nem triviális, hogy a víz iható. Ennek is alaposan nézzünk utána, és tartsunk be néhány alapszabályt, nehogy úgy jártunk, mint Charlotte...! :)

Persze ihatunk ásványvizet is, csak a palackot vagy szelektív hulladékgyűjtőben helyezzük, vagy használjuk, hasznosítsuk újra! Ki ne csinált volna már olyat, hogy a külföldről hazahozott ásványvizes palackkal "menőzött" az utcán, az irodában vagy az edzőteremben? Nem, én persze sosem, ez nem menőzés, inkább a kedves nyári, utazós élmények meghosszabbítása :).

Ha szeretnénk megőrizni a súlyunkat, s még a fogaink egészsége is fontos számunkra, a víz már csak azért is jobb, mert a cukros üdítők bizony észrevétlen kalória- és cukorforrások, nem árt mértékletesnek lenni velük!

Az utazás egyet jelent a lazulással, kivéve, ha kalandtúrára megy valaki :-). Érdemes megragadni az őszi napsugarak energiáját és a szőlőszüretet összekötni egy kellemes bortúrával is. Persze azért csak óvatosan az alkohollal, a mérték az érték!

De, ha már ivás, akkor nem feledkezhetünk meg a testet, lelket melengető kávéról, teáról sem! S ha éppenséggel advent idejére tervezzük a kiruccanást, akkor a forró csokoládé élvezete sem maradhat el, csak találjunk rá a legjobb helyekre! Sajnos, anno még Svájcban is csak meleg kakaót kaptunk "hot chocolate" néven. llyen is van...

S ha már csokoládé, miért ne ismernénk meg közelebbről, hogyan készül a csoki. A csokoládémúzeumok kiváló alkalmat nyújtanak erre. Édesszájúaknak bakancslistás program!

236b08a6-6288-47c3-89d3-d1cf686d5b66.jpeg

Problémás helyzetek és megoldásaik

Igen kellemetlen, amikor utazás közben jön ránk a hasmars, vagy hányinger (különösen hajón), vagy éppen szorult helyzetbe kerülünk. Először is: ne pánikoljunk, ha kellően felkészültek vagyunk, akkor eleve egy külön kis higiéniai szettel utazunk, ill. az étkezésünket is tudjuk úgy alakítani, hogy róka úr otthon maradjunk és az emésztésünk se kéresse magát sokáig.

Ahhoz, hogy elkerüljük a különféle fertőzéseket, mérgezéseket, extrán figyeljünk a higiéniára, amibe az alapos, rendszeres kézmosás mellett az is beletartozik, hogy alaposan megválogatjuk, hol, mit eszünk, iszunk. Szerencsére nekem még nem részem ilyen hányós-hasmenéses tripben, de azért ez esetben jobb félni, mint megijedni.

Éppen ezért nem árt, ha már előre adunk egy kis lendületet az immunrendszerünknek. Persze csodák itt sincsenek, és egész évben oda kell figyelni a megfelelő étrendre, nem csak ősszel-télen, amikor gyakoribbak a fertőzések.

6ad797bb-bd7d-4731-a345-d56dcaa50b75.jpegA kiskedvencek titkos élete level 1000 ...:-)

Útiterv mellé étkezési terv?

Az élet akkor sem áll meg, vagyis utazni akkor is lehet, ha valamilyen diétát követsz. Kicsit több szervezés, tervezés, de meglehet, hogy külföldön még könnyebb is lesz a dolgod a szélesebb választék miatt.

A közösségi média és az utazós applikációk korában, akár még otthonról meg is tudjuk nézni, hogy majd hová ülünk be enni. Ebből persze lehetnek nagyon jó sztorik, de néha csalódás is, ha a helyszínen átélt élmény köszönő viszonyban sincs a leírtakkal. Minden esetre utólag ezt is megírhatjuk véleményként, ezzel segítve az utánunk érkezőket. 

Legyünk figyelmesek és tanuljunk mások hibáiból (például, ha feltűnően sok negatív értékelést kap egy hely), így idővel már gyakorlottak lehetünk abban is, hogy hova ne üljünk be enni

Ha repülővel utazunk, akkor készüljünk fel arra, hogy ott fenn másképpen érezzük az ízeket, de emiatt ne legyünk elégedetlenek, ennek is oka van! 

Mára ennyi!

A 2. részben fotókkal is illusztrálom, hogy melyik országban mit érdemes megkóstolni, saját élményeim alapján. 

Ha tetszett az írásom, oszd meg másokkal is! Köszönöm!
Kövess a Facebookon is!

Youteefool

Szólj hozzá

utazás media konyha evés diéta ivás pizza dietetikus étrend travelo youteefool miteszikadietetikus