2018. dec 25.

Karácsonyi linkcsokor

írta: Youteefool
Karácsonyi linkcsokor

...avagy olvasnivalók az ünnepi hangulat fokozásához

Idén nem sikerült karácsony előtt befejeznem ezt a posztot, de a családi karácsonyozás után kellemes jóllakottság mellett azért még bepötyögöm az ide szánt sorokat. Persze csak röviden, mert itt inkább a belinkelt, témába vágó cikkeim képezik a lényeget, néhány aktuális fotóval megfűszerezve. Ez nem egy szépirodalmi költemény lesz, de talán ilyenkor nem is erre vágyik a kedves olvasóm ☺️.

Kezdjük is az adventi ünnepkör legelején, amikor is a Mikulás csokoládéval megkezdődik a karácsony előtti desszertdömping. Ennek elmaradhatatlan része a nagy betűs Csokoládé, minden formában. Ha tehetjük, lessünk is be néhány csokoládémanufaktúra, -gyár munkájába, akár itthon, akár külföldön.

Ha még ilyenkor odafigyelünk, akkor az ajándékokra, a meghitt hangulatra, vagy éppen a kreatív díszkészítésre tudunk koncentrálni a mikulásozás után, s nem szorulunk diétára.

img_1304_szerkesztve.PNG

A recycling art keretében tavaly kávékapszulákból készítettem apró csengettyűket a kollégáimnak.

A karácsonyi ízek, illatok, aromák, s a legtöbb édességünk szimbolikus összetevői között ott szerepel a bejgliben felhalmozott mák, vagy éppen a dió, amelyek az olajos magvak közé tartoznak.

Karácsonyi gasztrokörkép a világban: ebben az írásomban a különböző nemzetek karácsonyi desszertjeit vettem górcső alá, a teljesség igénye nélkül. Egy kis személyes: 24-én reggel nálunk mini Panettone volt a reggeli.

img_1302_szerkesztve.PNG

Nemcsak a kapszulák, de a WC papír gurigák is újrahasznosíthatók, ha apró ajándékok, például zabkeksz csomagolásáról van szó. Szintén saját alkotmány.

Nincs karácsony forró italok nélkül, amelyek testet-lelket melengetve ízükkel, illatukkal is egyre közelebb hozzák a karácsony atmoszféráját. S mivel idén még sehol nem sikerült igazán krémes forró csokoládét  innom, ezért legjobb lesz, ha a cikkemben részletezett recept szerint magam készítem majd el. 

A kimaradhatatlan forralt bor nemcsak otthon, de a hangulatos adventi vásárokon is jól esik, pláne ha a cukor töménység nem nyomja el a fűszerek és a bor okozta gasztroörömöket.

4864bc9a-406c-4fbe-b8e0-cfd723f69976.jpeg

Ez pedig tadám, a saját kis karácsonyfám, s mivel Facebookra nem posztoltam, még nem késő, hogy sokkal többen megcsodálják ;).

No, persze közben azért a “kötelező”, s folyamatos eszegetés-iszogatás alatt egyre nyomasztóbb lehet a kérdés: hogyan ne hízzunk az adventi készülődésben? Ezzel idén már talán kissé elkéstünk, de sebaj, jegyezzük fel a cikkben leírt teendőket jövőre is! 

Mert, hogy azért a tradicionális halászlé, székelykáposzta, rántott hal, a már említett bejgli, zserbó, szaloncukor az ünnepi menü elengedhetetlen ételei, amelyek szinte minden család asztalára rákerülnek karácsonykor. Az ünnepi időszakban a sok finom falattal jó pár plusz kiló is együtt jár. Persze nem csak a karácsony három napján hízunk, már az odavezető hetek alatt is... Ezekről a témákról beszélgettem a szimpatikus és nagyon lelkes műsorvezetővel a Hegyvidék televízióban 2017 decemberében a Minőségi idő című adásban.

Abban az esetben, ha az ajándékok terén ötlet-, idő-, esetleg pénzhiányban lennénk, akkor ehető, iható gasztroajándék készítése, vagy éppen vásárlása mellett is dönthetünk. Például süthetünk mézeskalácsot!

23130607_10213055636479559_2716829545475440818_n.jpg

Ennek a dísznek ugyan ehetők az alapanyagai, a díszítést kivéve, a szódabikarbónás-keményítős karácsonyfadíszt mégis inkább csak dekor célokra készítettem.

Ahhoz, hogy a karácsony valóban a szeretet ünnepe lehessen, lelkileg és testileg is fel kell készülni, ehhez nyújt egy remek összefoglalót Miskey Melinda barátnőm, a Gastrotherapy blog írója, akivel összegyűjtöttük a szerintünk legfontosabb 10 tanácsot az ünnepi étkezéshez.

2d955f6c-9f53-4401-b47c-98c322fac8e3-5570-00000591d00af00c.jpeg

Miskey Melindával a Gastrotherapy alkotójával, írójával 
az Ünnepi gasztroblogger fesztiválon (2018.12.01.) Fotó: Zsuzsi Slezak fotográfus665f92d5-0e11-4f55-a7d3-78a466936cb5.jpegTavaly sikerült címkefelhőt gyártanom karácsonyra. :)

Karácsony után, ha kikészített a nagy zabálás, akkor ideje a gyomrunkat is kicsit pihenőre fogni. Főzni, sütni már úgy sem kell, hiszen maradt éppen elég maradék. Ezeket le is fagyaszthatjuk, vagy el is ajándékozhatjuk, ha mi már nem győznénk a traktát, s (jogosan) aggódnánk attól, hogy megromlik, s emiatt ki kell dobni.

Békés, boldog karácsonyt, gyomorrontás nélküli ünneplést mindenkinek!

Youteefool 

Ha tetszett az írásom, és szeretnéd követni a továbbiakat is, kövess a facebookon és/vagy az instagramon is!  

Szólj hozzá

konyha karácsony advent diéta karacsony főzés csokoládé dietetikus étrend travelo youteefool miteszikadietetikus schmidtjudit karacsonyilinkcsokor