2020. jan 12.

Gasztromán útikalauz kosztosoknak 2. rész

írta: Youteefool
Gasztromán útikalauz kosztosoknak 2. rész

Hol mit együnk-igyunk, ha utazunk?

Most nem kezdek bele abba, hogy mi történt ennyi idő alatt, a lényeg, hogy inkább az instagram és a facebook oldalamon tettem ki a bloggal kapcsolatos tartalmakat, de idén a blog ezen részére is szeretnék nagyobb hangsúlyt helyezni. Ezért a sok egyéb érdekes téma mellett most következzen az utazós téma első részének folytatása. Vagyis, hogy hol mit érdemes enni és persze inni - szubjektív és saját fotóimmal tarkított összeállítás (nem mindenhol találtam meg a fotókat..., utólag persze mindent lehet pótolni, ilyen az internet :)).

Nemzeti különlegességek

Nyilván azt érdemes, enni amit a helyiek esznek, ott és olyat, amiben ők a legjobbak. Elvégre azért utazunk, hogy valami különlegeset, nem megszokottat tapasztaljunk meg. Jó néha kicsit kimozdulni a komfortzónából és kipróbálni valami újat, amit aztán akár haza is vihetünk mint jó szokást, vagy akár mint alapanyagot, receptet is. Vagyis a kulcsszó: együk, amit a helyiek! 

Következzen egy rövid gasztrokörút néhány helyi jellegzetességgel a saját utazásaim alapján, a teljesség igénye nélkül, hiszen hosszú köteteket lehetne írni akár csak egyetlen ország gasztronómiájáról is.

Olaszország

Az első gondolatok egyike, ha Itáliára gondolunk, biztosan a pizza lesz, hiszen valóban kihagyhatatlan gasztronómiai élmény egy tradicionális pizza elfogyasztása. Ugyanakkor ne lepődjünk meg, ha a gazdag feltételes, vastagabb tésztás "magyar" pizzák mellett az ottani egy kicsit szerényebb (vékonyabb, szűkebben megpakolt) fogás lesz. Nekem legalábbis az első olasz pizza Firenzében kicsit csalódás volt. 

f7ac8899-2e7f-4bc3-9dc9-ef6ae90f6e11.jpg

Kivételesen ezek a pizzák nem Gianni vagy Francesco konyhájáról származnak, hanem én sütöttem őket egy korábbi házibulimra :). Mi a családban a vastagabb tésztát szeretjük, az olasz papír vékonyságú pizzáival ellentétben. Anyunak van egy régi, de jól bevált kenyértészta receptje, ez már megy fejből (a részleteket ne kérdezzétek, ez már érzésre megy és azt nehéz lediktálni). Fotó: Youteefool

Az Aperol Spritz az igazi, önfeledt olasz életérzést jeleníti meg számomra, már csak azért is, mert éppen egy olaszországi nyaralás alkalmával ismertem és szerettem meg ezt a szikrázó színű koktélt. Bár itthon azért elég vegyes, hogy milyen arányban és milyen alkotóelemekkel vegyítve kínálják a bárok, bisztrók, hiszen sok helyen kispórolják belőle a proseccot és hagyományos pezsgővel helyettesítik, mert az olcsóbb :(. 

18422926_10211565973958927_3960171651211777552_o.jpg

Azért vigyázzunk és bár igen finom, itatja magát, elég lehet egy koktél egy estére (ezt persze ketten ittuk egy kellemes vacsora mellé)! Ne feledjük a vizet sem! Fotó: Youteefool

dsc_0255.jpg

Egy kéthetes, hátizsákos olasz körutam során a pompeii Vezúv-túra egyik szervezője meghívott minket a barátnőmmel egy eredeti olasz vacsorára, aminél a sok-sok fogás után desszert helyett már csak az olaszok híres "digestivójának", a citrom ízű limoncellónak maradt hely a gyomrunkban.
Kicsit édes, de ha jól behűtve kínálják, akkor kellemes levezetése a menünek. Fotó: Youteefool

mediterrán konyha egyik alapanyaga az olívaolajezért ha Olasz- vagy Spanyolországban járunk, érdemes szuvenírként ezt is hozni, s itthon azzal locsolni a salátáinkat, vagy éppen megkenni a bruschettát. :)

Egy igazi olasz utazást nem tudunk elképzelni a napfény és a kávé említése nélkül ;-). A kávéról meg amúgy sem lehet eleget írni. S mivel ezt már megtettem a blogomon korábban bővebben is, ezért az idevágó érdekességeket olvassátok el ott! 

10549164_10203763849350688_8289326401109946161_o.jpg

Az eszpresszó akkor a legjobb, ha ilyen látvány társul mellé, itt éppen Positano pompája tárult elénk.
Fotó: Youteefool

Semmiképpen sem maradhat ki a krémes gelato (ejtsd: dzselátó), vagyis a hatalmas adagokban árult olasz fagylalt sem, ha olasz gasztrotúrára mennénk. A legfinomabbat Nápolyban ettem, de azért a többi is jól esett minden alkalommal. A városnézés közben megtett sok gyaloglással ellensúlyozható az ízbomba knem csekély energiatartalma:). 

18423043_10211565980519091_7840751625497544089_o.jpg

A milánói dóm ragyogása meg is olvasztotta a fagyimat...
Na jó, ez nem igaz, csak jól hangzik, meleg volt és hosszú idő telt el a fotóig:). Fotó: Youteefool

Spanyolország

A spanyol konyha egyik klasszikus fogása a tapas, ami nem egy egységes ételt jelent, hanem inkább egy étkezési stílust: kisebb, de annál változatosabb falatkákat. Ezek nem kifejezetten főételek, inkább az esti pihenés, szórakozás kellékei, amelyek jól kiegészítik a különféle spanyol italokat és a zajos, de annál színesebb baráti beszélgetéseket. Érdemes legalább egyszer élőben is megtapasztalni, nekem Barcelonában volt rá lehetőségem. 

2016-05-22_18_38_20.jpg

Barcelona - 4 nap alatt bejárható, gyalog és biciklivel is érdemes felfedezni a nevezetességeket, 1 óra alatt le lehet égni még májusban is (nem vittem naptejet, hiba volt). Fotó: Youteefool

Kimaradhatatlan az igazi spanyol sonka is, ahogyan, ha már egyszer tenger közelében járunk, a halas ételek és a különféle tengeri herkentyűk (nekem a garnéla  a kedvencem) is. 

Franciaország

Bár a párizsi croissant-omról nincs kép, azért elhihetik, finom volt, persze alapvetően majdnem minden francia fogás, amit ott ettem: egy élelmiszeripari világkiállítás keretében jártam ugyanis ott jó pár éve. Mondjuk éppen emiatt nem kifejezetten a francia konyha remekeit, hanem a világ számos országának különlegességeit kóstolhattuk, azért a franciáktól elsősorban az étkezéssel együtt járó laza eleganciát érdemes eltanulni. No meg persze például a breton palacsintát :).

60227556_2172734832811385_8934832161064747008_o.jpg

A kép láthatóan nem friss (és meglepően kicsi, így sikerül beilleszteni),
de a párizsi sós palacsinta emléke még igen. :) Fotó: Youteefool

Németország

A müncheni Oktoberfesten nem jártam, "csak" a stuttgartin, de akkor még olyan fiatal voltam, hogy alig ittam sört , meg amúgy sem szerettem még akkor ezt a keserű nedűt. Mára már tudom értékelni, bár elsősorban a különlegesebb, ízesített (amolyan női) söröket. A helyi konyha mellé ez illik is, persze mértékkel.

16508476_10210677454826504_635212516380423326_n.jpg

Vörös sör a három ország határáról (Drielandenpunkt), ahol Hollandia, Belgium és Németország összeér. Különleges hely, különleges érzés, és a sör is finom volt. Fotó: Youteefool

14138188_10209211224691667_3555784502093526893_o.jpg

Nugátos mandulás perec Kölnben. A csokoládémúzeum és a baráti találkozások mellett ez a perec is maradandó élmény, mert nagyon jól jött, amikor hirtelen megéheztem a városnézés közben. Érdemes kipróbálni, ha arra jártok. Fotó: Youteefool

Hollandia

A szélmalmok és tulipánok országában nem lehet nem sajtot enni, vagy hazavinni néhány gurigával. Én is így (t)ettem :). Apropó, tudtátok, hogy a gouda sajt városát, Goudát Haudának kell ejteni hollandul?! 

2019-02-23_15_02_51.jpg

Bitterballen Ütrechtben - minifasírt, gombás jellegű töltelékkel. Sörkorcsolyának kiváló :). Lassan úgy tűnik, hogy egy alkoholista dietetikus írja ezeket a sorokat :))). Fotó: Youteefool

img_1245_1.jpg

Sajtból van a Hold, no meg a holland csatornák is tele vannak vele! Fotó: Youteefool

Belgium

Ha Brüsszel, akkor egyértelmű, hogy mi a menü: sör, sült krumpli, húsgombóc és természetesen gofri :). Pár nap alatt azért rá lehet unni, de a bakancslistát végig kell járni, vagyis enni :).

e015a812-b594-4da6-918d-2e0cc1f86114.jpg

Brüsszel készült valamire: sült krumpli olajában és a gofrik tejszínhabjában fürdeni! Egy kis "delírium tremens" sör közepette:) Fotó: Youteefool

Egyesült Államok

A végére hagytam az eddigi legmesszibb desztinációmat, Amerikát, vagyis Kaliforniának egy kis részét. Munkahelyi kiküldetés keretében egy IT konferencián vettem részt Palm Desertben kiállítóként, de az a kevés nap (és a még több repülés) örök emlékként marad meg bennem. Talán egyszer jó lenne visszamenni jobban körbenézni. Mondjuk a hotel éttermi kínálata elég vegyes volt, így csak az egy napos los angeles-i városnézés gasztroélménye maradt meg, ami mi lenne más mint...

img_7735.JPG... a hamburger, kóla, sült krumpli - a klasszikus amerikai menü. Bár persze nem csak ezt eszik az amerikaiak, de ez a menü eléggé jellegzetes arrafele. Nyilván nem kell mindennap ezt enni. Fotó: Youteefool

A gasztrokörutazás persze még hosszan folytatható, de jelenleg ezeket a fotókat és cikkeket tudtam összegyűjteni, sebaj, marad legközelebbre is!

Ha tetszett az írásom, oszd meg másokkal is! Köszönöm!
Kövess a Facebookon és instagramon is!

Szólj hozzá

kávé utazás konyha evés diéta főzés ivás gourmet dietetikus gasztrotúra étrend indulunk travelo youteefool miteszikadietetikus kave szenvedely