2017. ápr 16.

Amikor a görögdinnye sem esik jól...

írta: Youteefool
Amikor a görögdinnye sem esik jól...

Pollenallergia - keresztallergia, avagy minden mindennel összefügg?

2017. április 8-án a TV2 Babavilág című műsorában szerepeltem Dr. Balogh Katalinnal (Budai Allergiaközpont), ahol Szekeres Nóra műsorvezető kérdezett bennünket a pollenallergia és a táplálkozás kapcsolatáról, a keresztallergiáról. Ennek kapcsán született meg ez az írás. 

A témához annyi közöm volt korábban, hogy 2005-ben az egyik évfolyamtársam, Ruzsinkó Klára TDK-munkáját az ő távolléte miatt (éppen Görögországban "erasmusozott") én adtam elő a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának TDK-konferenciáján a nyírfapollen és az alma keresztreakciója és az orális allergia szindróma témában (a témavezető Dr. Hidvégi Edit volt). 

090039b8fe7698228fa64b54d26ce5a3.jpg

Snoopy úgy tűnik, jól tolerálja a görögdinnyét :-). Forrás: imgfave.com

Kulisszatitok: Nórával jó pár (jóóó pár) évvel ezelőtt egy intenzív nyári olasz nyelvtanfolyamon ismerkedtem meg a Studio Italiában. 2016 decemberében éppen ezért nagy öröm volt ilyen hosszú idő után újra találkozni a Babavilág 10. születésnapi rendezvényén, ahol meghívott szakértőként vártam az érdeklődőket az Europeumban. 

dsc_0161.jpg A felvétel előtt készült fotó.
Ez az első profi kép az új hajamról, amit Tóth Biankának köszönhetek. :)
Fotó: Szabadosné Kaulics Dóra

Mi az a keresztallergia?

Röviden: az az eset, amikor a szervezet a különböző fehérjéket azonosként ismeri fel, s reakcióba lép velük.

Bővebben: A keresztallergia hátterében az áll, hogy bizonyos allergén anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb ezek közül a bejegyzés címében is megemlített görögdinnye-parlagfű keresztallergia, de a nyírfapollen-alma közötti az egyik leggyakoribb.

A keresztallergia esetén olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük és az eredeti allergénre jellemző tünetekkel reagál egy hasonló allergénszerkezetű anyaggal való találkozáskor is. A nagy szerencse, hogy ez az eset nem annyira gyakori, mivel az allergiásoknak csak közel 5-10%-ánál fordul elő, de azért, akit érint, az valószínűleg nem boldog miatta. Pláne, hogy ha megnézzük a lejjebb olvasható táblázatot, igen sok magyaros fűszer és zöldségféle is problémás lehet néhány embernek. Persze lehet, hogy a panasz nem olyan erős, hogy emiatt orvoshoz megy, bár az anafilaxiás reakció miatt már biztosan, de ez is elég ritka.

A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Azonban, aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez esetben tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe.

A parlagfű-allergiások csekély százalékánál a görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció. Ők például szájnyálkahártya-viszketést tapasztalhatnak nyers alma fogyasztása után. Ezt a hatást csökkenthetik, vagy el is kerülhetik, ha megfőzik vagy megsütik az almát. 

Jellemző keresztallergiák

Nem feltétlenül mindegyik esetben alakul ki keresztreakció, de ezek esetében írja a szakirodalom a lehetséges összefüggést. Akit érint, annak hasznos lehet, ha tudja, mikor kell óvatosabbnak lennie.

Kicsit egyszerűbben és szemléletesebben:

keresztallergia.jpg

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Ha pollenallergiás vagy valamely táplálékra kimutatott allergiád van, és úgy veszed észre, hogy a tüneteid akkor is kialakulnak, amikor az adott allergénnel éppen nem "találkozol", felmerül a keresztallergia gyanúja. Allergológus és dietetikus segítségével alakítsd ki a számodra megfelelő étrendet! Az, ami a barátodnak, a szomszédnak, munkatársnak bejött, az nem biztos, hogy Neked is megfelelő (nem csak az étrend területén). Ne diétázz feleslegesen!  

Ide kattints, ha dietetikust keresel! Az adatbázis használata térítésmentes, a táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás azonban térítési díj ellenében vehető igénybe.

Felhasznált forrás:

Figler Mária, Kubányi Jolán (szerk.): Dietetika a háziorvosi gyakorlatban. SpringMed Kiadó, 2015.

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Pálfi Erzsébet: A táplálékallergiák komplex kezelésének kutatása több kritériumos interjú módszerrel. Doktori értekezés. Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola, Budapest, 2010.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Tojás- és szójaallergia. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. évfolyam, 2. szám – 2016. február. 

Szólj hozzá

média allergia dietetikus pollen keresztallergia babavilág baloghkatalin szekeresnóra