2016. okt 01.

Bridget Jones babát vár! De mit eszik mindeközben?

írta: Youteefool
Bridget Jones babát vár! De mit eszik mindeközben?

Lehet-e vegetáriánus egy kismama?

Ez a poszt a 2016. szeptember 29-én megrendezett "Ételünk az életünk – Várandósság egészségre hangolva – egészséges gyermekek" Országos Konferencia kapcsán született, amelyen jó magam is előadást tartottam a várandósság alatti vegetáriánus étrend dietetikai megítéléséről. 

A várandós nők étrendje az egyik kedvenc témám, jó pár cikket írtam már erről, évről évre töviről hegyire végigjárva a különféle aspektusait. Azt nem mondom, hogy minden titkok tudója vagyok, hiszen jó pap (és papnő) is holtig tanul, ráadásul még saját tapasztalatom sincs ezen a téren, ...de persze nem kell mindenben érintettnek lenni, amivel foglalkozunk (gondoljunk csak a férfi nőgyógyászokra, ugye, már is minden világos). Véleményem, szakvéleményem azonban nekem is van, és ezt igyekszem átadni, természetesen minden esetben az aktuálisan helytálló szakmai álláspontok, javaslatok alapján.

A Magyar Védőnők Egyesülete a 2016 őszén megrendezett, számos kiváló kollégámat is felsorakoztató konferenciáján ez alkalommal - ahogy már beharangoztam - a várandósság alatti vegetáriánus étrend dietetikai vonatkozásairól szóló előadásra kért fel. Ezt a lehetőséget ez úton is és ismételten köszönöm. Nagy izgalommal és némi félelemmel vetettem bele magam a prezentáció elkészítésébe, hiszen ez egy nem könnyű, sokakat megosztó téma. Mint maga a táplálkozás úgy általában.

image_6.jpeg

Vajon Bridget mit evett kismamaként?
A filmben ugyan csak a zöld smoothie-t láthattuk, de biztosan nem lett 'vega'. :-) Forrás: ticketsource.co.uk

Nos, lehet-e vegetáriánus egy kismama?

Nem szokásom az ilyen összetett szakmai kérdésekre egyszavas válaszokat adni, de azért most megkísérlem: nem, ne legyen, lehetőleg! Az előadásomban ezt persze sokkal diszkrétebben, diplomatikusabban ecseteltem, végigsorolva a lehetséges kockázatokat, problémákat. S miközben néhány külföldi szakmai ajánlás megengedőbb e téren, mondván, a jól összeállított vegetáriánus, vegán (az állati eredetű étkeket teljesen száműző étrend) diéta/étrend nem okoz tápanyaghiányt a magzat és az anya szervezetében (megfelelő szakmai támogatás, rendszeres kontrollok mellett), ezt nem merném teljes mellszélességgel hirdetni Magyarországon. Miért nem? Mert bár megoldható, ha nagyon-nagyon alaposan megtervezett étrendről van szó, a kismama egészséges, normál testtömegű, nem ikrekkel várandós, nem túl fiatal és nem túl idős ('negyvenpluszos', ami bocsánat, nem idős, de a várandósságot tekintve kicsit igen, jaj, mit kapok ezért), rendszeresen konzultál az orvosával és (!) dietetikusával, a növényi alapú étrenddel nem vagy nem kellő mértékben fedezhető tápanyagokat a megfelelő dózisban szedett étrend-kiegészítőkkel (például: B12-vitamin, D-vitamin, vas...) oldja meg, van lehetősége a minőségi alapanyagok beszerzésére (nem feltétlenül a biopiacról vásárolva a zöldségeket, gyümölcsöket, de mindig idényszerűen) és még sorolhatnám a feltételeket.

Szó, mi szó, nagyon beszűkül azon kismamák köre, akik ezt anyagilag, időben, energiában, tudásban, minden másban teljesíteni tudják, emiatt általánosan nem jó dolog azt hirdetni, hogy hajrá, ha eddig 'vega' voltál, kismamaként is folytasd! Úgy vélem, ilyenkor kicsit félre kell tenni azt, hogy én magam nőként miként ettem, eszem, a fókusz a magzatom, születendő gyermekem épsége, egészséges fejlődése kell, hogy legyen és ezt a teljes értékű, vegyes, változatos, mértékletes, a saját szükségleteimhez és a várandósság során felmerülő igényekhez passzoló étrenddel (is) tudom biztosítani. Majd, ha már nem szoptatok, akkor kihagyhatom azt, ami nem szívesen fogyasztok. A kulcsszó tehát a tudatosság és a szélsőségek mellőzése, és az unásig ismert mondás: személyre szabottság! Hiszen nem mindegy, kiről van szó. Lehet, hogy meg lehet győzni egy 'vegánfanatikus' kismamát, hogy csökkentse az étrendje szigorúságát és engedjen a tányérjára némi állati eredetű ételt is, de kompromisszumként nem egyből a marhasteakkal és a májjal kezdjük, hanem a tej, tejtermékek, tojás és a halak fogyasztásával. Jut is, marad is. Végső soron pedig úgyis az illető maga dönt, és az ő felelőssége lesz, ami nehéz kérdés persze, de a szakemberek (dietetikusok, orvosok, védőnők, nőgyógyászok) feladata a hiteles, szakszerű tájékoztatás, tanácsadás. Mi nem ehetünk a kismama helyett... (Pedig mennyivel könnyebb lenne néha, ha helyettünk diétázna a dietetikus, nem? :)) Mondjuk velem rosszul járna sok ember :-D.)

Az Ideál magazin is fejtegette a Lehet-e vegetáriánus a kismama? kérdéskört, a cikkben én is kifejtettem az állásfoglalásomat, még szinte kezdő dietetikusként.

Az első kismamás cikkem az Új DIÉTÁ-ban jelent meg Étkezési tanácsok várandós nők számára címmel. Jó pár évvel később egy általános iskolai barátnőm írt arról, hogy ő is gyermeket vár és az internetes keresgélés során meghatódva vette észre az éppen aktuálisan neki (is) szóló cikkemet. Az ilyen élményekért érdemes írnom :)). Ráadásul ennek a cikknek a hatására kerestek meg később az Anyák Lapjától, ahova évekig írtam a témában. Később Baba Magazinnal vonták össze a lapot, míg az végül - legnagyobb bánatomra - meg nem szűnt. A cikkírást azonban folytathattam a Baba Patikában, ennek is már jó pár éve. Igaz, azóta a babatáplálás lett az írásaim fókuszba. No, majd az is szóba kerül itt is hamarosan. 

0ea18b1a351ac6ec41424653f57b388b.jpg

Azért csak óvatosan a sok zöldséggel, gyümölccsel, nehogy a túl nagy súly problémákat okozzon. :) Forrás: healthypregnancydiets.com

Szólj hozzá

vega főzés dietetikus vegetariánus vegán ideál várandós védőnők felszívódás újdiéta